29 oktober 2019  #DZIEKI: NAC Stadion wordt Stanisław Maczek Stadion

Vandaag is het 29 oktober 2019, op de dag af 75 jaar nadat Breda werd bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie. Onder leiding van de geroemde Generaal Stanisław Maczek, trokken hij en zijn manschappen door de straten van Breda om de Nazi’s de stad uit te jagen. Omdat Maczek het order had gegeven de tanks en zware artillerie buiten de strijd te houden, om schade aan de stad te voorkomen, was er wel een hoger dodental onder de Poolse troepen te betreuren. Een offer dat zij voor de schoonheid van de stad en haar inwoners hebben geleverd. Als je hier probeert een voorstelling bij te maken, dan vraag je jezelf wellicht af waarom het stadion niet langer dan slechts één dag vernoemd is naar Stanisław Maczek.

Vanochtend onthulde NAC de nieuwe tijdelijke naam aan de voorgevel van het hoofdgebouw. Voor één dag zal het stadion de naam dragen van de Generaal die er voor heeft gezorgd dat onze stad er niet zo uit ziet zoals vele steden die door andere geallieerden zijn bevrijd: in puin geschoten. Wij zijn hen grote ‘dzięki’ verschuldigd.

Dit eresaluut is slecht een van de velen dat deel uit maakt van het grote eerbetoon dat vandaag rond de bekerwedstrijd NAC – FC Emmen zal worden gebracht. Zo zal de aftrap worden verricht door twee nabestaanden van onze Poolse Bevrijders en laten de Breda Loco’s en megadoek van 40m x 24m uitrollen over de B-side, met daarop de namen van meer dan 300 gesneuvelde Poolse soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie die in deze regio zijn begraven.

In vele opzichten een gedenkwaardige wedstrijd, waar nog steeds kaar voor verkrijgbaar zijn. Voor €10,- euro zit je al op de B-side of Vak G. Wil jij dit vanavond ook nog mee maken? Ga dan snel naar NACtickets.nl, of ga langs bij de Service- & Informatiedesk of bestel je kaarten vanaf 18:45 uur aan de stadionkassa. Voor dit duel geldt geen ClubCard-verplichting, dus iedereen kan kaarten bestellen.
Bron : De Rat, NAC, Breda Loco's

 
<< Back <<
      © www.derat.nl
>> Reageer >>