24 oktober 2019  #Dzieki: Dinsdag 29 oktober NAC – FC Emmen, wij danken de Polen.

Vorige week namen we al een voorschotje op deze wedstrijd en het daarbij horende eerbetoon aan onze Poolse Bevrijders. Morgen wordt de laatste hand gelegd aan het megadoek van de Breda Loco’s en is met NAC nog steeds bezig om een mooie waardige en vooral dankbare invulling aan deze wedstrijd te geven, waarin de Poolse bevrijders en hun nazaten in het zonnetje worden gezet.

De Breda Loco’s en NAC, maar zeker ook wij, verzoeken je om hier dinsdag bij aanwezig te zijn. Om een welgemeend “Dzięki!” naar onze helden te geven.

Voor de volledigheid hun bericht van heden middag:

OP DINSDAG 29 OKTOBER (NAC – FC EMMEN) DANKEN WIJ DE POLEN

Dinsdag 29 oktober is het namelijk exact 75 jaar geleden dat Breda door de 1e Poolse Pantserdivisie werd bevrijd van de Nazi overheersing. Onder de inspirerende leiding van Generaal Stanislaw Maczek trokken de Poolse troepen naar Breda. In tegenstelling tot bij steden als Den Bosch en Eindhoven, werd er bij de inname van Breda geen gebruik gemaakt van tanks en zware artillerie, dat de stad grote schade zou toebrengen. Nee, Generaal Maczek stond er namelijk op dat de mooie historische stad Breda werd gespaard. Daarop werd alleen de infanterie ingezet. Dat resulteerde in zware straat tot straat en man tot man gevechten met het verlies van vele Poolse levens tot gevolg. Het grootste offer denkbaar: Zij verkozen het behoud van onze stad boven het weerzien van hun vaderland. De dankbaarheid van de Bredase bevolking leidde tot een speciale band met de Polen. Na de oorlog keerden zo’n 300 Poolse soldaten terug naar Breda waar ze maanden lang ingekwartierd hadden gezeten. Ze startten er een nieuw bestaan en werden met veel liefde opgenomen in de Bredase samenleving. Zij en hun nazaten zijn inmiddels zó Bredaas dat alleen hun achternaam nog maar verraadt dat ze een Poolse achtergrond hebben. Die band is tot op de dag van vandaag nog steeds onverminderd sterk. En de dankbaarheid die nog steeds groot is, willen wij aanstaande dinsdag nógmaals tonen.

Voor de wedstrijd NAC – FC Emmen zijn intussen ruim 8.000 kaarten verkocht, maar de Breda Loco’s hopen dat dit gewoon een ouderwets vol stadion wordt. Al is het alleen al voor dat enorme eerbetoon aan onze Poolse Bevrijders op deze Bredase Bevrijdingsdag. Al wekenlang zijn de Breda Loco's bezig met een groot eerbetoon aan de Poolse bevrijders, dat voorafgaand aan de wedstrijd van de tribune zal rollen. Daarnaast wordt onder andere de symbolische aftrap van dit duel verricht door de nabestaanden van twee soldaten die Breda hebben bevrijd.

Wil jij de wedstrijd van 29 oktober bijwonen? Ga dan snel naar NACtickets.nl of kom langs bij de Service- & Informatiedesk. Voor dit duel geldt geen ClubCard-verplichting, dus iedereen kan kaarten bestellen.

Dzięki. Bedankt.
Bron : De Rat, NAC, Breda Loco's

 
<< Back <<
      © www.derat.nl
>> Reageer >>