4 april 2019  Nog maar 4 punten! [verslag + videos + samenvatting]

We kruipen weer gestaag richting de bewoonde wereld. Dood en begraven. Maar dit lijkt de week dat we onze grafsteen opzij schuiven. NAC toonde lef, kwam op achterstand, toonde veerkracht en benutte de volle 93 minuten om de verdiende 1-2 over de streep te trekken.

Het volle uitvak (400 man) had er zowaar goede hoop op. Met veel vlaggenvertoon werden de elf van Brood verwelkomt. Van Leer, Van Anholt, Koch, Palmer-Brown, Leigh, Kali, Lundqvist, Nijholt, Kastaneer, Te Vrede en Korte mochten het vanaf de aftrap gaan doen.

NAC drong gelijk aan en was veel voorin te vinden. Vele doelpogingen belandde óf op de paal of in de handen van de voortdurend goed gepositioneerde doelman Damen. Door de aanvalsdrang van NAC kon het gebeuren dat de rotterdammers uit konden breken en dat ze op eigen helft al de NAC linksback Leigh achter zich konden laten. Marcus Edwards naaide er tussenuit en wist bij het NAC doel een voorzet te geven aan Mounir El Hamdaoui. Die kon de 1-0 eenvoudig in tikken. De wedstrijd is dan nog maar een half uur bezig.

Net als afgelopen zondag maakten de NAC supporters zich weer op voor een volgende teleurstelling. Recht hebben op een voorsprong, maar zelf op achterstand komen. Het cynisme droop weer van de tribune. Excelsior heeft in 505 minuten nog geen doelpunt gemaakt. Tegen NAC hadden ze er maar een half uur voor nodig. Maar NAC was slechts even van slag en ging door. Tot de rust kwamen ze nog zeker tweemaal in de gelegenheid om de gelijkmaker binnen te werken.

Tijdens de rust kregen we al een voorbode van waar Brood in de tweede helft mee zou komen. Luka Ilic liep zich warm en mocht zich gaan opmaken voor zijn rentree. Maar ook Khalid Karami werd in stelling gebracht. Laatstgenoemde mocht direct bij aanvang van de tweede helft de plek van Pele van Anholt in nemen.

De invalbeurt van Ilic volgde in de 56e minuut. Hij mocht er in komen voor Nijholt, waarmee Brood voor nog meer aanvallende impulsen wilde zorgen. Niet veel later (62e minuut) maakte Kastaneer plaats voor Rosheuvel. Met nog een half uur op de klok waren het maximaal aantal wissels benut en bleef NAC vol op de aanval gaan.

De aanwezigheid van Ilic was direct merkbaar. De jonge Serviër was voortdurend aanspeelbaar en strooide met passjes en rushes. Daardoor kon NAC ook verder van de eigen goal afspelen en met de gehele ploeg druk blijven zetten zonder in al te grote problemen te komen.

De aanhoudende druk die NAC leverde resulteerde er mede in dat de immer hardwerkende Korte in de 67e minuut vanaf de hoek van het strafschopgebied een voorzet richting vijfmeter gebied kon geven. Echter werd deze onderweg nog niemand aangeraakt. Door de curve van de bal stuiterde deze geleidelijk richting de juiste zijde van de paal. De voorzet eindigde direct in een doelpunt voor NAC. De verdiende gelijkmaker was daar!

Excelsior bulkte niet bepaald van het zelfvertrouwen. Iets wat in de NAC ploeg juist stijgende was. Het rotterdamse publiek zag de storm al naderen, waardoor het frappante geval zich voordeed dat zowel de excelsior als de NAC aanhang het bekende ‘alles of niets’ aanhieven. Er stonden nog 20 minuten op de klok.

NAC kreeg de ene naar de andere kans. Vrije trappen, corners, rushes, alles was aanwezig om een doelpunt te produceren. Het ontbeerde NAC alleen aan wat geluk, timing en precisie. Strijdlust was er namelijk al. Even leek het er op dat Ilic de winnende ging maken. Op de goal af, verdediger omspelen en zakelijk langs of onder de keeper door mikken. Zijn eindschot was echter een fractie van een seconde te laat, keeper Damen liet niet toe dat de bal onder hem door ging en wist deze te blokken.

De blessuretijd ging in en alles wat NAC was hoopte vurig op de 1-2. NAC mocht aanleggen voor de allerlaatste corner van de wedstrijd. Daar waar alle andere hoekschoppen of te ver of te kort waren, kwam de inzet van Lundqvist nu wél precies goed uit, recht op het hoofd van Menno Koch. Koch kon zich vrij positioneren om de bal gericht in de vrije hoek te mikken. Het net bewoog, NAC was met nog luttele seconden op de klok op voorsprong. De elf wisten van gekkigheid niet welke kant ze uit moesten rennen om dit doelpunt te vieren.

Niet veel later floot de scheids af. NAC wint voor het eerst in ruim een jaar weer eens een keer een uitwedstrijd. Het was de eerste competitiewinst in 2019. Laat er nog maar velen volgen! NAC staat binnen vier punten van fc emmen en De Graafschap af. Ook excelsior ligt met vijf punten binnen schootsafstand. Er is weer vanalles mogelijk!

De opstellingen:
Excelsior: Damen, Burnet, Mattheij, Horemans, Oude Kotte, Bruins (90+1’ Fortes), Koolwijk, Messaoud (85’ Mahmudov), Edwards, Schouten, El Hamdaoui (74’ Eckert).
NAC: Van Leer, Van Anholt (46’ Karami), Koch, Palmer-Brown, Leigh, Nijholt (56’ Ilic), Kali, Lundqvist, Kastaneer (62’ Rosheuvel), Korte, Te Vrede.

Scoreverloop:
30’ 1-0 El Hamdaoui
67’ 1-1 Korte
90+3’ 1-2 Koch
Bron : De Rat, NAC

 
<< Back <<
      © www.derat.nl
>> Reageer >>