21 november 2018  Kijktip -> donderdag 22.00 uur op Fox Sports 1: NAC docu ‘Alles en niets’

Ook dit seizoen mag GIG creative film production een NAC Docu leveren aan Fox Sports. Een opdracht die je ze goed kan toe vertrouwen, als je de eerdere documentaires hebt gezien. Dit seizoen dienen zij een lange en een korte docu te vervaardigen. En morgenavond wordt de eerste van dit seizoen uitgezonden.

Omdat de rentree van NAC in de Eredivisie momenteel zacht uitgedrukt wat moeizaam verloopt, meenden de makers dat de club en aanhang wel even een kleine boost kunnen gebruiken. Die ruggensteun willen ze bieden met een korte maar mooie documentaire over het NAC-seizoen 2007-2008.“Dat seizoen is een heel conflictrijk jaar geweest voor de club” verklaart Toon Donders, regisseur bij GIG creative film production. “Enerzijds is het het beste seizoen dat NAC ooit heeft gekend. De ploeg werd in dat jaar derde in de Eredvisie. Dat is de hoogste eindstand in de geschiedenis van de club!”.

Het was inderdaad in meerdere opzichten een opmerkelijk seizoen. Ondanks alle goede prestaties kreeg Ernie Brandts zo’n beetje halverwege dat seizoen te horen dat zijn aflopende contract niet zou worden verlengd. De docu makers proberen te ontrafelen hoe de ploeg in die omstandigheid toch nog zo’n historische prestatie wist neer te zetten: “Het was een écht en hecht team, de ploeg bestond niet uit enkel individuen, ze voelden zich verbonden. Zo gingen de spelers niet direct na de training naar huis, maar bleven met z’n allen klaverjassen op de club tot in de late uurtjes. Waar zie je dit vriendenteam gedrag tegenwoordig nog bij professionele clubs?” vraagt Donders zich af. Verbroedering en verbondenheid, thema’s die een belangrijk element van de docu vormen: “Ik wil het verhaal met bijbehorende thema’s in chronologische volgorde vertellen aan het publiek. Het begin van de documentaire is gefocust op het verhaal van Ernie Brandts, hier zal een isolerende sfeer voelbaar zijn. Naarmate de documentaire vordert zal het thema steeds meer verschuiven naar de verbondenheid binnen het team, de teamspirit”.

Het seizoen was uiteraard meer dan alleen die derde plek in de eindstand. Wat bij de meeste NAC supporters toch is blijven hangen, is het missen van zowel CL als Europa League en allen intertoto voetbal over houden. Maar vergeet ook niet die fenomenale bekerwedstrijden en wéér stranden in de halve finale. “Mensen lijken te vergeten dat het tevens het beste jaar van de club was. Met deze docu hoop ik om de eeuwig trouwe NAC-supporters op een objectieve manier te laten zien wat een krachtig seizoen 2007-2008 was voor de club, als team en als resultaat”, besluit Donders.

De documentaire “Het jaar dat NAC derde werd” is een 22-minuten durende documentaire en wordt op donderdag 22 november via FOX-Sports uitgezonden om 22:00.
Bron : De Rat, GIG

 
<< Back <<
      © www.derat.nl
>> Reageer >>