1 februari 2018  NAC profiteert mogelijk toch wel van transfer Neno

Nemanja Gudelj maakte onlangs de overstap van zijn club Tianjin Teda naar regerend landskampioen Guangzhou Evergrand. Met de transfer zou een bedrag van 5 miljoen euro gemoeid zijn geweest. Weer 4% opleidingsvergoeding en dus kassa voor NAC hoopte NAC, maar die aanname was volgens 'voetbaladvocaat' en spelersmakelaar Christian Visser niet juist. De vergoeding voor de club(s) waar een speler (een deel van) zijn opleiding genoten heeft wordt immers alleen uitgekeerd indien er sprake is van een grensoverschrijdende transfer.

Op zich helemaal waar, maar waar Visser geen rekening mee gehouden heeft is dat van die transfersom een deel voor ajax bestemd is vanwege een bedongen doorverkoopclausule. Met andere woorden is deze transfer van de ene Chinese club naar de andere Chinese club voor een deel wel degelijk een grensoverschrijdende transfer. Zo betoogt collega juriste Kirsten Merk. En daar lijkt geen speld tussen te krijgen. NAC kan dus waarschijnlijk tóch uitkijken naar een welkome meevaller van 4% van het vermoedelijk miljoen (= 40k) wat ajax bijgeschreven krijgt.

In theorie dan... in de praktijk is dit vaak nog lang geen uitgemaakte zaak. Neno's oude club Tianjin Teda is namelijk de partij die het geld naar Breda over moet maken en die club heeft vooralsnog niet bevestigd hoeveel ze ontvangen hebben. Merk: 'Als Tianjin Teda geen openheid van zaken wil geven, is het heel ingewikkeld om te bewijzen dat er afspraken zijn.'

Dan zou het Chinese clubs wel heel gemakkelijk gemaakt worden de boel te flessen. Hoe het ook zij, de yuan'en kunnen voorlopig nog lang niet in de boeken worden opgenomen.


Bron : De Rat, bndestem

 
<< Back <<
      © www.derat.nl
>> Reageer >>