26 december 2017  De Rat nog net niet offline

Het zal onze vaste volgers niet ontgaan zijn: De Rat Online (DROL) is de glorietijd voorbij. Het aantal reacties wordt minder, de site is traag, er komen nauwelijks nieuwe namen voorbij en ten opzichte van enkele jaren terug is de site flink uitgekleed. Waar is dat grote platform van weleer gebleven?

De huidige site is gebouwd in 2003. Deze hangt bijna letterlijk met touwtjes en paperclips aan elkaar. We hebben veel moeite om de oude techniek in de lucht te houden. Zie het als een auto uit de jaren '60, het rammelt, het kraakt, biedt nauwelijks comfort, maar we houden er nog wel steeds van. In tegenstelling tot een oldtimer neemt de Rat echter niet in waarde toe naar mate hij ouder wordt. Werk aan de winkel dus.

In het begin van dit decennium werkten we fanatiek aan een nieuwe site. Er werd een layout ontworpen en ook de techniek stond zo goed als klaar. De database, het hart en het unieke van onze site, werd omgezet en binnen enkele maanden zouden we live kunnen gaan. Totdat het moment dat de club zo goed als failliet ging.

De ochtend dat Red NAC ontstond betekende het einde van de nieuwe site. De vrijwilligers achter De Rat schaarden zich unaniem achter Red NAC en werkelijk elk vrij uur werd in de club gestoken. Prioriteit werd het redden van de club, de nieuwe Rat kon even wachten.
Na Red NAC ging de Ratdaxie gelijk door met de organisatie van 100 jaar NAC. Een veel leuker initiatief, wat naar wij denken geslaagd was. Mede dankzij de inzet van onze lilluke mannen en vrijwilligers.

Het resultaat was echter dat de nieuwe Rat, waar we zoveel tijd in gestoken hadden, alweer hopeloos verouderd was nadat we uit 100 jaar NAC kwamen. Eigenlijk was al het werk voor niets geweest, maar hee, we hadden de club in ieder geval nog. Die Rat kon nog wel even wachten.

Prioriteit werd het in de lucht houden van het huidige platform. Dat betekent dat de site fors is uitgekleed en dat het bijna onmogelijk is geworden om nieuws te plaatsen of gebruikers toe te voegen. We tikken onze stukjes nog steeds in platte HTML. We zijn genoodzaakt om de beheersmodule elke halve minuut te refreshen, wat het plaatsen van nieuws niet echt handig maakt.

Daarnaast is het zo dat we niet meer kunnen werken in het gebruikersgedeelte. Niemand kan zich meer als nieuwe gebruiker aanmelden, en bij een wijziging wordt de gebruiker ook direct geblokkeerd.

Al met al dus een hopeloze situatie. Maar er gloort licht aan de horizon. Samen met enkele nieuwe Ratdaxieleden en een Helpende Hand zijn we druk bezig met de nieuwe site. Het design is inmiddels klaar, de site wordt gevuld en de database wordt omgezet. Het ziet er dus naar uit dat we in het voorjaar toch echt na 15 jaar een nieuwe site kunnen presenteren. Niet omdat we dat perse willen, maar omdat we niet anders kunnen.

Op de nieuwe site willen we het reageren weer makkelijker maken. Registratie kan, maar is geen must. Daarnaast zal hier de meest uitgebreide database van de vaderlandse velden gelanceerd worden. U wilt weten of Siemen Mulder ons elke keer zo naait? Met één druk op de knop weten we dat. En natuurlijk vormt ook de clubhistorie een wezenlijk onderdeel van de nieuwe Rat.

De Rat is nog niet dood. Ze is springlevend zelfs. De achtergrondartikelen, de zelfspot, het zuigende cynisme, het nieuws, de 'wezeidenhettoch'- berichtjes, reken er maar op dat dat niet minder gaat worden de komende tijd. We willen geen nieuwssite zijn maar blijven een fanzine. Met een eigen doelgroep en een andere groep die dat nooit zal begrijpen. Prima voor ons, het is geen wedstrijd.

Hou de Rat dit voorjaar dus in de gaten. Ooit komt er eens een moment dat de bakelieten site wordt vervangen door een glimmende glossy. Maar wel in Rat-stijl, dat beloven we u. Net als dat we beloven dat dit boekske nog tot in de lengte van jaren niet zal verdwijnen. Het oudste nog bestaande Fanzine van Nederland. We hechten veel waarde aan die historie.

De Rat Zal Nooit Verloren Gaan!
Bron : De Ratdaxie

 
<< Back <<
      © www.derat.nl
>> Reageer >>