27 september 2017  Erik Falkenburg: `Ik heb het logo nooit gekust`

`Erik Falkenburg zou een goeie zijn voor een tv programma als Wedden Dat. Aan de hand van de smaak van de logo’s kan hij proeven van welke club dat ie is`. Falkenburg komt er zelf voor uit dat hij een clubhopper is. Hij verwisselt vaker van club dan een vrouw van schoenen. Ach, daar zijn we in het hedendaagse voetbal al wel aan gewend en we lijken ons er steeds makkelijker in te berusten dat het zo gaat.

Maar als een speler naar een aartsrivaal (voor wat er nog van over is) verkast is voorzichtigheid geboden. Maar zelfs dan kan het goed gaan. Zo zijn er in het verleden genoeg spelers van NAC naar willem ie ie verhuisd die tijdens een onderling duel gewoon een applaus ontvingen. Dat kan bijvoorbeeld een Danny Mathijssen beamen.

NAC degradeert in 2015. Falkenburg is bij NAC op dat moment een grootverdiener en heeft nog een doorlopend contract. Hij mag er dankzij de befaamde Rutjes-escape voor kiezen om transfervrij naar een ander club te verkassen, maar hij moet daar lang over nadenken. Zo was er interesse vanuit tilburg. In de krant liet hij echter optekenen dat hij best nog in Breda zou willen blijven: „Blijven is voor mij een hele goede optie. Ik heb hier een heel goed gesprek over gehad met de trainer, die mij ondanks mijn salaris erg graag wil houden. Ik zie er dan ook zeker muziek in om te blijven,” legt Erik destijds uit aan BN/De Stem. Waarmee hij het NAC aanhang paait, maar anderzijds willem ie ie feitelijk aanspoort om met een beter aanbod te komen. Deze hele gang van zaken wekt dus de indruk dat hij de NAC en willem ie ie gevoeligheden gebruikt heeft om financieel het onderste uit de kruik te halen.

In het interview dat hij deze week met Omroep Brabant had, gaat de helft van het gesprek over het wel of niet gekust hebben van het NAC-logo. Terwijl dat voor de NAC supporters eigenlijk helemaal niet de issue is. We maken er graag grappen over ja, omdat zijn overstap kenmerkend is voor de achteloze cluphop trend in het hedendaagse moderne voetbal. Er zijn honderden manieren om het logo van je club te eren. Tatoeëer op je arm, kus het logo, klop met je hand op de linkerborst, pak het shirt beet waar het logo ziet en laat het iedereen zien. En daar zit de botsing van culturen. Supporters en voetballers hebben blijkbaar een compleet andere opvatting van wat het betekent als je een dergelijk eerbetoon maakt. Voor een supporter is dit een uiting van levenslange toewijding aan de club. Dit doe je namelijk maar met één logo. Hier moeten voetballers feitelijk gewoon niet aan beginnen als ze niet kunnen verzekeren dat dit de laatste club is waarvoor ze zullen spelen. Bij één club blijven, doet geen enkele speler meer. Prima, maar stop dan ook met dat theater. Clubtrots is een lastig uit te leggen emotie aan mensen die hier geen feeling mee hebben.

Zijn uitgebreide uitleg aan Ronald Sträter over dat logo en wat voor een buitenkans dat Streppel hem bood doen helemaal niet meer ter zake. En die twee doelpunten in de play offs (assist van Haemhouts, vinden wij ook geen lul toch?) staan bij de meesten ook nog maar vaag in de herinnering: " Ik heb ze veel pijn gedaan met die goals in de play-offs. Ik snap dat ze boos zijn, maar ik ga geen sorry zeggen omdat ik scoorde. Ik ben een cluphopper, ik trek het shirt van een club aan en ga volle bak. Ik heb voor NAC ook altijd mijn stinkende best gedaan, " vertelt hij aan Omroep Brabant. Dat wordt je ook helemaal niet kwalijk genomen Erik. Je moet doen voor je werkgever wat hij van je verlangt. En ook voor NAC heb je zonder twijfel je stinkende best gedaan. Zo werkt de wereld en dat is niet lastig te accepteren. Maar had dan gewoon tegen BN/DeStem gezegd, ‘als ze in tilburg met een aanbod komen en ik kan NAC helpen door van mijn salaris af te zijn, dan ben ik weg’, even goede vrienden, dan zwaaien we je gewoon uit, zonder al te veel hard feelings. En zien wij het verder als dat jij ‘water bij de wijn’ hebt moeten doen omdat je voor minder salaris voor willem ie ie moet voetballen. Dan kunnen we er achteraf zelfs nog om lachen.

Komende zaterdagavond zal Erik Falkenburg in het shirt van ado den haag zijn rentree maken in het Rat Verlegh Stadion. Hoe zijn ontvangst zal zijn? " Dat is aan de NAC-supporters en het is wel een beetje spannend hoe ze me onthalen. Maar als de wedstrijd begint, ben ik gefocust op het spel. Ach, het is zoals het is " . Dan mag hij aan Elson Hooi, Donny Gorter, Tim Coremans en Abdenasser El Khayati vragen waarom zij van het NAC publiek wél een hartelijk applaus krijgen.
Bron : De Rat, Omroep Brabant

 
<< Back <<
      © www.derat.nl
>> Reageer >>